Wednesday, April 05, 2006

Active GNSS network for Hungary

Az elkészült terv jelenlegi változata Image: HUNAGI Visual Resources, by the courtesy of FÖMI
(c) FÖMI SGO, 2006


Valós idejű országos RTK szolgáltatás kiépítése






Tagintézményünk a FÖMI nagypontosságú műholdas helymeghatározást országosan lehetővé tevő korrekciós jelsugárzás kiépítésével kapcsolatos megvalósítási tervét kívánja tovább fejleszteni, amely a helyzetfüggő szolgáltatásokhoz biztosítana infrastuktúrát az érintettek bevonásával és összefogásával.

Tekintettel a műholdas helymeghatározás és navigáció világméretű, nagyszabású programjára (GNSS) annak keretében az Európai Unió és az Európai Űrügynökség által közösen fejlesztett GALILEO programjára, valamint arra, hogy a téradat-ellátottság és minősége az információs társadalom stratégiájában alapvető indikátorként lett elfogadva, a GNSS infrastruktúra mielőbbi országos kiépítése a fenntartható fejlődést közvetlenül szolgálni képes.

A valósidejű RTK szolgáltatások bevezetése egy sor alkalmazás előtt nyitja meg az utat a helyfüggő szolgáltatások lehetőségén keresztül az agrárlogisztikától kezdve az állategészségügyi intézkedések támogatásán át a fenntartható vidékfejlesztésig és közvetlenül kihat a lefedéssel érintett területek gazdasági életére, hozzájárulva a kis-és közepes méretű vállalkozások, ezzel új munkahelyek számának növeléséhez.

Az egyenlő esélyek biztosítása, valamint a hátrányosabb térségek felzárkóztatása érdekében a valós területi igények felmérésével, ismeretében folyik a FÖMI-nél a homogén országos területi lefedés kiépítésének tervezése, üteme és feltételei. Ennek keretében a szolgáltatás-ellátottság tervezett alakulását naptári évekre lebontva az elsődleges felhasználók és érintett szervezetek, intézmények számára célszerű megismertetni azzal, hogy a megvalósítás időbeli sorrendjén a feltételek korábban történő biztosításával változtatni lehet. Ilyen intézmények a teljesség igénye nélkül egyes központi intézmények: katasztrófaelhárítás, határőrség, a logisztikai szervezetek, sűrgősségi szolgálatok, továbbá a helyi önkormányzatok, kistérségi szervek, decentralizált szakági szervezetek (vízügy, erdészet, növényegészségügy és talajvédelem stb).
Az igényfelmérésben működhet közre a HUNAGI, mint nem-kormányzati, non-profit térinformatikai közösség, felhasználva kiterjedt belföldi információs hálózatát.
A csatolt kép mutatja a kiépítés jelenlegi és a közeljövőben tervezett megvalósítási szakaszát az állomásokkal és a szolgáltatással lefedett területtel.
Kérem, hogy észrevételeit, megalapozott igényeit, hozzájárulásának formáját és lehetőségeit közvetlenül a következő címre küldje: borza@sgo.fomi.hu (Dr. Borza Tibor FÖMI KGO vezetője részére) . Tagszervezeteink és tagintézményeink tömör, szakszerű visszajelzései nagyban előmozdíthatják a fejlesztés megvalósíthatóságát. A folyamat iteratív és a fejlődést a HUNAGI blogja - együttműködve a FÖMI-vel és az ITKTB Műholdas Navigáció Albizottságával - folyamatosan láttatni fogja.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

 

 

The Spatial Data Interest Community of more than 100 Member Institutions


Hungarian Association
for Geo-information
hunagi@hunagi.hu
www.hunagi.hu
tel:+36 30 415 8276

Add me to your address book
Name:

Szakmai önéletrajz (2019.szeptember 9): https://eu1.documents.adobe.com/public/fs?aid=CBFCIBAA3AAABLblqZhCxAu-jWxUHiz2xXAQEQW-hazhHPwo4Qa1zsOyuvS6N3OhX6hjjqGLoZ8XljtLgF7A%2A

Geo Visitors Map
eXTReMe Tracker